Tess Vonck_profielfoto.jpg
Roze tot Orange Gradient

Ik ben Tess Vonck, de one-woman-operation achter Beyond the dot. Naast een ervaren verhalenmaakster ben ik ook verbindings- en expressiecoach in opleiding. Mijn persoonlijke zoektocht naar heling na trauma en verlies bracht me op insprirende plaatsen en resources. Met die baggage help ik organisaties en mensen zin maken van kantelpunten in het leven en de samenleving. 

Een coach of therapeut zou ik mezelf nog niet noemen, eerder een stroomversneller en aanwezige vriendin. Door gewoon mezelf te zijn, wil ik jou helpen om (collectieve) eenzaamheid en verwarring om te buigen naar verbondenheid en innerlijke kracht.  

Mijn kantelpunt

Mijn 33 lentes lijken wel een weefgetouw van traumatische kantelpunten en vervelmomenten die daaruit voortvloeien. Verhalen waren zowel een uitlaatklep als olie op het vuur. 

Vier jaar geleden, tijdens een humanitaire opdracht in Griekse vluchtelingenkampen, kwam de tikkende tijdbom in mijn hart tot ontploffing.  Als journalist had ik tien jaar lang de wereld rond gereisd en voelde me zelfs in de moeilijkste omstandigheden overal thuis. Mijn verhalen trokken een breed publiek, van de hoofdpagina's in het nieuws tot cinema's en huiskamers over heel Europa. Tot grensoverschrijdend gedrag en corruptie, waar ik zowel getuige als slachtoffer van was, het allesoverheersende gevoel van machteloosheid dat ik al die jaren probeerde te vergeten vrijspel gaf.

Verhalen vertellen was altijd mijn manier om onrecht en onmacht een loer te draaien. Ik groeide op in een op het eerste zicht liefdevol gezin dat in stilte stikte onder de mantel der liefde waarmee de verslaving en jeugdtrauma's van mijn vader werden weggemoffeld. Net toen ik begon te ontpoppen tot jonge vrouw, zette mijn vader er een punt achter zonder een boodschap achter te laten. Ik vulde de leegte in mijn hart en in het verhaal achter zijn dood met schrijven. Zo ontwikkelde ik een talent om verhalen te vertellen, eerst als vlucht uit onzichtbaarheid en leugens, later als een wanhoopspoging om verbinding te maken en de waarheid naar buiten te brengen (vaak met het omgekeerde effect). Hoe meer ik onrecht tegen anderen probeerde recht te zetten via verhalen, hoe minder ruimte ik mezelf gaf om mijn eigen draken een plaats te geven. 

De reis naar binnen was heftig. Gestript van alle harnassen en slachtofferverhalen viel ik in mezelf en door mezelf heen. Tot er niets meer overbleef, zelfs geen rock bottom.

Ontdekking van mijn ware verhaal

Mijn pen en lichaam werden mijn grootste vijanden en tegelijk mijn grootste partners in die leegte.

Ik kon vier jaar lang enkel nog kranten lezen met een zwarte marker in de hand. Daarmee streepte ik uit wat ik niet wilde horen om plaats te maken voor woorden waar mijn ziel aandacht voor vroeg.

Intussen maakte postraumatische stress van mijn lichaam een gevangenis. Licht of geluid kon ik niet meer verdragen en ik raakte op onmogelijke momenten in ademnood en verlamd. Dankzij emotioneel lichaamswerk, lange solotochten in de natuur, dynamische meditatie en sjamanen kroop ik langzaam uit de schock. Daarna begon de moeilijkste reis: ontdekken en aanvaarden dat Tess niet de Tess is die ze zichzelf en anderen lang voorhield.

In stilte blijven zitten, is de moeilijkste en moedigste reis die ik ooit heb ondernomen. 

Thuiskomen in mezelf: schrijven van binnen naar boven

Breakdown leads to breakthrough, een cliché dat ik letterlijk aan den lijve ondervond. Mijn crisis (lees: ontwaken) is ironisch genoeg mijn grootste geschenk geweest, een cadeau dat ik met plezier met jullie deel.

 

Door via mijn pen en lichaam verbinding te maken met mezelf en mijn omgeving werd de chaos in mijn leven overzichtelijk. Meer nog, al schrijvend ontdekte ik dat trauma's in je lichaam en ziel krasjes maken waarlangs je intuïtie luid en duidelijk spreekt. In mijn geval uitte zich dat in een extreme gevoeligheid voor de vloeibare beweging die het leven is. Diep vanuit mijn beenmerg kwam een existentieel oerverlangen naar boven drijven, het verlangen om thuis te horen als gekwetst deel van een gekwetste wereld.  Meermaals bevond ik mezelf temidden van een bos, op een vulkaan, al zwemmend in de oceaan en voelde alles trillen op het ritme van mijn hart: van de sterren, de golven en de wolken in de lucht tot de insecten in het gras.

Die diepe ervaringen van één zijn met alles veranderde voorgoed hoe ik mezelf, de wereld en mijn schrijven ervaar. In die beweging vond ik mijn ware verhaal: wie ik ben, wat mijn doel is.

Roze tot Orange Gradient

Embodied schrijven: hoe werkt het?

Centraal in mijn werk staan bewustzijn en zingeving vanuit kwetsbaarheid, totale overgave en verbinding met (je ware) natuur.  Dat doe ik met belichaamde expressie-methodes die inspiratie halen uit Inner Child work, Shinrin yoku (bosbaden), dynamische meditatie, Jungiaanse archetypes, Sjamanistische rituelen, oude verteltradities (Tibetaans boeddhisme, Sufisme en Afrikaanse rituelen), Vedic art en primal painting, authentic movement, Reichiaans lichaamswerk en bonding therapie. 

 

Zowel in mijn persoonlijke artistieke werk als in mijn schrijf- en coachingspraktijk ligt de focus op het ingrijpende transformatieproces dat authentieke, bewuste expressie in beweging zet. Je ware verhaal ligt in een tussenruimte: een landschap waarin niet door middel van taal en denken tot beeld wordt gekomen, maar waar beeld ontstaat vanuit de ruimte tussen gedachten en lichaam, tussen het innerlijk en uiterlijk landschap, in de witruimte rond de inkt waar beweging overvloeit van een punt tot lijn.

beyondthedot_naar buiten.jpg

Zin in een menselijke babbel?

Ik ontdekte dat iedereen die verlangt zich uit de drukken daar rust en inspiratie voor zoekt. Als werkplaats voor embodied storytelling wil Beyond the dot jou bij die zoektocht helpen.

 

Of je nu mijn pen of advies inhuurt om op verhaal te komen of een embodied schrijfmeditatie of workshop volgt: het is mijn verlangen om jou aan te steken met het plezier van thuiskomen in je mens-zijn.

KOEKOEK. IK BEN TESS

CONTACT

GRATIS POËTISCH INNER COMPASS + INFO OVER EMBODIED SCHRIJVEN

Storyteller + intuïtieve expressiecoach. Deze website is het doorgeefluik van mijn hart, om je te helpen op te staan in je eigen verhaal zodat je creatieve levensenergie weer vrij kan stromen. Ik geloof dat alles wat je zoekt in je lichaam, je pen en de natuur zit. En dat jouw moed om in je gekraste ziel te durven kijken, je geheime kompas is.

  • Facebook
  • Instagram

BEZOEK ME

Sandinha, Vale do Ceira, Portugal

WHATSAPP

+351 926 289 452

SCHRIJF ME

© 2020 Underground Forest . Artwork by @Korpa